Ortodonti hakkında en sık sorulan sorular

Ortodontistler ne yapar?

Ortodontistler çeneler ve dişlerdeki konum bozukluklarını teşhis ve tedavi eden uzman diş hekimlerine denmektedir.

Neden ortodontik tedavi görmelisiniz?

Kötü, aralıklı, çapraşık dişlere sahip kişilerde gülümseme konusunda özgüven eksikliği olabilir. Ayrıca çenelerin dar, ileri-geri, asimetrik olması bireylerde ağızdan solunum, eklem problemleri, travma alındığında dişlerin kırılmaya yatkın olması ve psikososyal bozukluklara neden olabilir. .Diğer bir neden ise düzgün sıralanmamış dişler fırçalamayı zorlaştırır ve çürüğe yatkınlık yaratır. Bu olumsuzlukların üstesinden ortodontik tedavi ile gelinir.

Ortodontik tedaviye ne zaman başlanmalıdır?

Ortodontik tedavinin yaşı yoktur. Fakat bazı durumlarda erken tedavi ile problemler daha hızlı ve büyümeden çözülür. Türk Ortodonti Derneği ilk ortodontik muayene yaşını 7 yaş ve civarı olarak belirlemiştir.

Tedaviye ihtiyacım olduğunu nasıl anlayabilirim?

Fırlak, çapraşık veya aralıklı dişler, tedavinin gerekli olduğunun açık belirtileridir. Daha az fark edilen belirtiler ağızdan nefes alma, sık sık yanak veya dudak ısırma, konuşma güçlüğü ve 3-4 yaşından sonra hala devam eden parmak emmedir. Ağız kapandığında dişler düzgün bir şekilde kapanmıyorsa veya çeneler hareket ettikçe ses çıkarıyorsa da ortodontik tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Diş teli takmak canımı acıtır mı çok ağrım olur mu?

Dişlere braket ve tel yerleştirme işlemi ağrısız bir işlemdir. Fakat yaklaşık 2 saat sonra dişlerde az miktar ağrı olabilir. Bu durum basit bir ağrı kesici ile düzelir. İlk 10 gün hastalarımızın alışma süresidir. Bu süreçte hastalarımız ağızlarındaki yabancı nesneye uyum sağlamaya çalışırlar. Ara kontrollerde, aperey aktivasyonlarında, tel değişimlerinde hafif ağrılar meydana gelebilir. Tedavinin toplam süresi göze alındığında hastanın hayat standartlarını düşürecek herhangi bir durum söz konusu değildir.

Tedavim ne kadar sürecek?

Her hasta için farklıdır, ancak genellikle tedavinin aktif aşaması (yani, diş teli veya diğer apereylerin kullanılması ) 6-30 ay sürebilir. Anomalinin dişlerle kalmayıp, iskeletsel yapıya da etki ettiği durumlarda bu süre daha uzundur.

Randevu için ne sıklıkla geleceğim?

Ne yapıldığına ve ne sıklıkta izlenmeniz gerektiğine bağlıdır. Aktif tedavi sırasında, genellikle her 4 ila 10 haftada bir ofisimize gelirsiniz. Yurt dışı ve şeffaf plak tedavisi gören hastalarımızda bu süreler daha uzun olabilir.

Herhangi bir dişimi çektirmem gerekecek mi?

Ortodontide diş çekimi önemli bir karardır. Çekim kararı birçok faktör gözden geçirilerek verilmektedir. Dudaklarınınız yapısı, gülümseme esnasında diş etlerinizin görünümü, dişlerinizin çapraşıklık miktarı, alt ve üst çenenizin birbirlerine göre konumu, gömülü kalmış dişlerinizin çene içerisindeki konumlanmaları vb bunlardan bazılarıdır. Çekim sonrasında kalan boşluklar daha sonrasında teller yardımıyla kapatılacaktır.

Ne yediğime dikkat etmem gerekecek mi?

Kesinlikle evet! Sert, kuru yiyecekler ve asitli içecekler braketlerinizin kırılmasına, tellerinizin esnemesine ve bandlarınızın yerinden çıkmasına neden olur. Böylece tedaviniz aksar ve hedeflenen amaçlara ulaşılamaz

Ortodontik tedavi görürken de düzenli diş hekimimi görmem gerekir mi?

Ortodontik tedavi ağza yerleştirilen mekanikler yardımıyla gerçekleştirilir. Bu mekanikler bakteriler için tutunma yüzeyi olarak kullanılabilirler. Buraya yerleşen bakteriler diş çürüğü meydana getirebilirler. Bu olumsuz durumun önünce geçmek için her zamankinden daha iyi bir ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi kontrolleri olmazsa olmazdır.

Diş tellerim çıkınca retainer (koruyucu) takacak mıyım?

Dişleriniz düzgün hale geldi braketleriniz çıktı diye tedaviniz bitti zannetmeyin. Dişleriniz eski haline gelme eğilimindedirler. Onları yıpranma ve kırılmalara karşı korumalı; hekiminizin belirttiği süre boyunca düzenli olarak takmalısınız.

Ortodontik tedavi pahalı mıdır?

Ortodonti artık bütün dünyada popüler hale gelmiştir. Bugün Dünya’da her yaştan milyonlarca insan ortodontik tedavi görmektedir. Koruyucu tedavi yöntemleri ve estetikte doğallık gittikçe önem kazanmaktadır. Dişlere herhangi bir zarar verilmeden kişilerin kendi dişleri ile doğal ve estetik bir gülüşe sahip olmaları ancak ortodonti ile mümkündür. Sayısız firma her bütçeye, zevke ve beklentiye uygun ürün geliştirmeye devam etmektedir. Uygun zamanda ehil kişilerce yapılan ortodontik tedavi daha sonrasında oluşabilecek diğer diş problemlerini de engellemiş olur. Bu yönüyle oldukça iyi bir yatırımdır. Ayrıca ödemede taksitlendirme yapılması ve ortodontist sayısının artışı ile beraber ortodonti artık